Projectes

FRUITA A L'ESCOLA

El descens del consum de fruites i hortalisses fresques, sobretot entre les franges més joves de població, a favor d’altres productes transformats –pastisseria, làctics, sucs envasats…– que gaudeixen normalment d’un gran suport publicitari, preocupa les institucions que vetllen per l’educació i la salut del consumidor.

En aquest sentit, la campanya ‘5 al dia’, nascuda el 1998, té com a principal objectiu promoure el consum de les fruites i hortalisses entre els infants, així com entre les seves famílies i les escoles que els formen.

L’eslògan de la campanya fa referència a la importància que té per a la correcta alimentació dels infants el consum d’un mínim de cinc racions diàries d’entre fruites i hortalisses. Aquests aliments són fonamentals per al correcte desenvolupament dels nens, per la seva riquesa en vitamines, sals minerals, fibra i carbohidrats. A més, serveixen per prevenir malalties que apareixen a l’edat adulta com el càncer i els problemes cardiovasculars.

Arreu del món, hi ha més de 40 països que desenvolupen campanyes de promoció del consum de les cinc racions diàries de fruites i hortalisses que recomanen metges i dietistes.

Consulteu la web:  5 al dia

 

ESCOLA SOSTENIBLE

Com ja sabeu, a l’escola, des de fa 7 anys,  s’impulsen  projectes de Medi Ambient per conscienciar alumnes i famílies en la cura del planeta i intentar ser sostenible.

Aquest curs el nostre projecte es concreta amb el lema “ Cuidem el planeta”. La nostra intenció és anar treballant la consciència que SOM NATURA  amb valors com l’admiració, l’agraïment, l’estima i la contemplació de tot el que ens envolta i en formem part. S’ha de procurar ajudar els alumnes a passar d’una actitud de domini respecte de la natura a una altra actitud de cura i respecte perquè són una mateixa cosa.

Continuarem impulsant el reciclatge com a una acció de SOLIDARITAT. Creiem que el fet de reciclar comporta un AMOR A LA TERRA. Ens plantegem fomentar un reciclatge solidari que aporti un benefici per col·lectius desfavorits... i al mateix temps que les accions que visquem amb col·lectius on es treballa amb nois/noies discapacitats ens puguin aportar una mirada diferent i es fonamenti en el mateix valor que impulsa les accions que emprenem. Totes aquestes accions estan mogudes pel mateix motor, que és un TREBALL CONJUNT (tots sols, no podríem pas!) de tota l’escola, amb altres  col·lectius, ajudats per l’Agenda-21 per tal de poder millorar l’entorn i que tots puguem viure millor.

La manera de fer-ho serà comptar amb tothom dins de l’àmbit escolar i promoure accions més enllà de nosaltres:

1. Descobrir la presència de la natura en tot.

Ex. En l’art, música, projecte de fruita a l’escola, tallers d’energies renovables, sortida de medi ambient programada dins el currículum de cada curs...

2. Reutilitzar diversos materials.

Ex. Creacions fetes a partir de materials reciclats.

3.Reduir els residus domèstics.

Ex.  Millorar l’embolcall de l’entrepà  (no alumini)

4.Reciclar correctament els residus dins el recinte escolar.

Ex.  Reciclar a cada contenidor (pati, classes, menjador, secretaria...) el material que hi correspon.

  5.Continuar la cooperació amb l’Escola Xaloc en el projecte de “L’Hort de les Amistats” que procura conscienciar que les persones amb discapacitat també poden transmetre coneixements.

Ens agradaria poder seguir comptant amb la vostra col·laboració per aquest nou curs.

 

RACONS (EDUCACIÓ INFANTIL)

L'organització de les classes per 'racons' és una proposta metodològica que fa possible la participació activa dels nens i nenes en la construcció dels seus coneixements.

Treballar per racons ens permet dedicar una atenció més individualitzada a cada nen/a, planificant activitats d'aprenentatge adaptades als seus coneixements previs.

Els racons ens permeten organitzar l'aula en petits grups, cadascun dels quals realitza una tasca determinada i diferent; d’aquesta manera, els nens i nenes aprenen a treballar en equip, a col·laborar i a compartir coneixements. Els racons també potencien la seva iniciativa i el sentit de la responsabilitat. Els racons poden ser de treball o de joc.

Segons el tipus d'activitat, alguns racons necessiten ser dirigits pel mestre. En d'altres, els nens/es poden funcionar amb força autonomia.

Els/les mestres portem un control de manera que cada nen/a vagi passant  al llarg  d'un període de temps per tots els diferents racons de treball i joc, i vetllen per l’assoliment dels objectius marcats per a cada racó.

 

CANTATA (3r de primària)

Des del curs 2009-2010, els alumnes de 3r de Primària de l’escola Vedruna “El Carme” i la nostra escola interpreten conjuntament una cantata infantil.

Els objectius són dos: per un costat, gaudir del cant col·lectiu i, per l’altre, afavorir la relació amb altres nens de la seva edat, però que són també d’una altra escola Vedruna.

Cada any es treballa una cantata diferent i fan dues representacions, una a cada escola. Està adreçada al públic infantil.

 

L'HORT DE LES AMISTATS (2n de primària)

Aquest curs és el cinquè any que l’escola duu a terme un projecte amb l’escola Xaloc d’educació especial, en el qual compartim un treball conjunt: tenir cura de les zones verdes de l’escola i dels tres horts urbans dels qual disposem.

Els objectius que treballem són:

  1. Descobrir i gaudir en el petit espai natural que tenim a l’escola de les sensacions de cuidar, plantar i regar.

  2. Estudiar el procés de germinació i creixement d’una planta així com la importància del menjar saludable.

  3. Promoure el respecte dels petits espai verds de l’escola.

  4. Estudiar diferents aspectes relacionats amb l’hort. Aspectes promoguts pels propis alumnes.

  5. Aprendre a treballar en grup, desenvolupant funcions concretes dins del mateix grup.

  6. Compartir experiències amb altres nens i nenes amb una realitat diferent.

  7. Aprendre a cercar la informació que volen saber i que necessiten per portar a terme el projecte.

  8. Fer un petit dossier que reculli tot el que han après.

 

OLIMPÍADES (Cicle Superior)

Es tracta d’un projecte integrat dins l’àrea d’Educació Física, tot buscant els objectius educatius següents:

- Apropar els nens i les nenes al món de l'atletisme a través de pràctiques dirigides, participant en les diferents tècniques pròpies de l'atletisme com ara les curses, els salts i els llançaments.

- Participar d'un matí de competició amb les escoles que integren el projecte.

Al llarg de les sessions d’Educació Física del 2n trimestre es durà a terme la preparació de les diferents proves atlètiques.

Aquestes sessions culminaran amb dues sessions pràctiques a la Pista Coberta d’atletisme de Sabadell, interactuant amb els alumnes d’altres escoles de Sabadell.

 

VEDRUNA CATALUNYA DIGITAL 

Amb l’objectiu d'integrar les tecnologies de la informació i de la comunicació en les matèries curriculars, fa quatre anys es va iniciar aquest projecte amb la coexistència de llibres digitals i llibres en format paper.

Enguany el nostre centre és una escola Vedruna 2.0. Així es contempla l’ús personalitzat d’un ordinador portàtil per part de cada alumne i la transformació de les actuals aules en “aules digitals”, amb accés a Internet i a continguts i recursos educatius en format digital.

En el cas de l'Educació Infantil i d'Educació Primària es fa un taller d'APPs en que els alumnes utilitzen les tablets i els Chromebooks del centre.

A més estem immersos en el pla d'implementació de Google Apps For Education.Aquest pla té tres àmbits que s'estan treballant: comunicatiu (mail,drive,google+), pedagògic (eines de treball per als docents i alumnes) i entorn Chromebook.

 

TEATRE (4t ESO)

Fem teatre és un projecte interdisciplinari que es realitza durant una hora setmanal al llarg de tot el curs amb tots els alumnes de 4t d’ESO.  

És un projecte on hi participen diferents àrees:

- Les de llengües, ja que es treballa el text teatral i l’expressió oral.

- La de tecnologia i visual i plàstica, en la construcció i preparació dels decorats.

- La música, perquè les obres que representem són musicals amb quatre o cinc cançons.

- L’educació física, amb l’expressió corporal i les coreografies de les diferents cançons.

- La tutoria, ja que és molt important el treball en equip de tot el grup classe, és necessari cooperar, posar-se en el lloc de l’altre i dialogar. Els alumnes han de treballar de forma cooperativa i flexible amb creativitat, confiança i responsabilitat.

 

ROBÒTICA

Els alumnes de Cicle Mitjà comencen el treball amb els Lego Story Starters, els de Cicle Superior inicien el treball de programació amb els Lego We Do, Scratch i altres programes de robòtica educativa.

Els alumnes d'ESO treballen la robòtica i la metodologia STEAM amb els Lego Mindstorm EV3, els de 4t s'iniciaran en la programació i coneixements electrònics amb ARDUINO.

PROGRAMA AUXILIAR DE CONVERSA

Durant el curs escolar l'escola disposa d'un auxiliar de conversa en llengua anglesa, amb hores repartides a les tres estapes: infantil, primària i secundària.

 

ENGLISH CLIPS

És un concurs de vídeos en anglès entre les escoles de la ciutat, té com a objectiu fomentar la participació i creativitat en anglès entre els alumnes de 4t d'ESO que han de preparar i enregistrar un video sobre un tema proposat per Ciutat i Escola.Aquest any serà TV commercials.També et pot interessar...
Estil Educatiu Vedruna

Estil educatiu Vedruna

http://www.vedrunacatalunya.cat/projecte_educatiu/index.html

llegir més »

Proposta Educativa Vedruna

La Proposta Educativa Vedruna és el marc de referència que serveix com a base per a desenvolupar l'activitat educativa a totes les escoles Vedruna ...

llegir més »